in

S&P’nin Türkiye kararı kime yarayacak?

Standard & Poor's (S&P)

Fitch Ratings’in ardından S&P de Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. S&P açıklamasında seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceği görüşü paylaşıldı. Ekonomist Zelyut, “Bu karar kısa vadede sermaye akımlarını etkileyecek, halkın yaşamına doğrudan bir etkisi olmayacak.” dedi.

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, kredi notu görünümünü “pozitif olarak korudu. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, kararın kısa vadede “sermaye” akımlarını olumlu etkileyeceğini ancak hane halklarının yaşamına bir etkisi olmayacağını söyledi. “Türkiye’nin önünde çok uzun bir yol var.” diyen Zelyut, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in başta kamu tasarrufları olmak üzere çok fazla ev ödevi olduğuna işaret etti.

‘İYİLEŞMEYE İŞARET EDİLDİ

Türkiye’de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolari- zasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi. Açıklamada, politika yapıcıla- Devrim Zelyutrın, cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni ye niden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi. Ülke ekonomisine ilişkin tahminlerin de disiplini ekonomi ve siyasette göstererek yer aldığı açıklamada, Türkiye ekonomi- sinin bu sene ve gelecek yıl yüzde 3 büyü mesinin beklendiği belirtildi. Açıklamada, ülkede tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8 ve gelecek yıl yüzde 27,3 olacağının tahmin edildiği bildi rikdi.

‘HALKIN YAŞAMINA ETKİSİ OLMAYACAK’

Kararı Aydınlık gazetesine değerlendiren ekonomist Zelyut, şu ifadeleri kullandu: “Birincisi Türk ekonomisi o ka- dar çok travmatik durumlarla karşılaştı ki açıkçası Fitch Ratings’in not artırımı ka- rarından sonra S&P’nin kararı da moral oldu. İç ve dış yatırımcılarda Türkiye ekonomisine ilişkin büyük bir güven kaybı var dı. Bu iki karar en azından bu yiten güve nin tekrar yerine konulmasında faydalı olyola devam etmeliyiz.

BAKANIN ÖDEVİ ÇOK

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha yapması gereken çok ev ödevi var. Birincisi kamuda tasarruf. Çünkü 2 trilyon liralık bir bütçe açığı olacak 2024’te. Bunu kapatmak için benzine zam, vergiler… vatandaşı bunaltarak olmaz. Bu zamlar direkt enflasyon yaratıyor. En önemli ayak için bugün enflasyonu düşürmemiz gerektiğini söylüyoruz. Hem hane halklarını rahatlatmak hem de ‘sermaye’nin gelmesi için çok önemli. Neden? Politika faizi 50, siz enflasyonu 50’nin altına düşüreceksiniz ki pozitif reel faiz sağlasın insanlar. Enflasyonu düşürmek için bütçede sadece halka yüklenilmemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra en önemlisi de tarımda reform! Desteklerin çiftçiye aktarılması lazım ki tarımsal üretimimiz artsın gıda enflasyonu aşağıya insin.” A Divis muştur diyebiliriz. “Ancak şunu da unutmayalım: Türkiye’nin önünde işleri düzeltmek için çok uzun bir yol var, enflasyonu düşürmek, gelir dağılımını düzeltmek… Bu karar kısa vadede sermaye akımlarını etkileyecek, halkın yaşamına doğrudan bir etkisi olmayacak. Emeklinin maaşıı artırmaya, enflasyonu düşürmeye bir katkısı yok. Ama kısa dönemde Türkiye’deki devlet tahvillerine ve Borsa İstanbul’a sermaye akımlarını çekerek dolar/TL’nin çok dramatik noktalara gitmemesini sağlayabil mesi açısından olumlu.

NE İŞE YARAR? NE OLMUŞTU?

S&P, Türkiye’de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle aralık ayında takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif’e çevirmişti. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s de ocak ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif’e çıkarmıştı. “Peki biz dolar/TL’yi düşüremesek de kontrol altında tutsak, ne faydası var? En azından enflasyonun üç haneye ilerlemesini engelleyeceğiz ve yine unutmayalım ki, yatırım yapılabilir seviyeye hala 4-5 adım uzaktayız. Bu güzel bir karar olsa da aynı Fitch Ratings ise martta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif’e çevirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ders, Sınıf, Okul

Teknoloji odaklı yeni müfredat: Öğrenciler dijital dünyaya hazırlanıyor

DEM’e geçen belediyede işçiler tepkili: Kıyım daha ne kadar sürecek?