İran'da 4 yıl sonra ilk


04.10.2024 23:36

İran'da 4 yıl sonra ilk

İran dini lideri Hamaney, 2020’den sonra ilk kez Cuma hutbesi verdi. Hamaney, İsrail'e füze saldırısının gerektiğinde tekrarlanacağını söyledi.

Şeker Gayrimenkul

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’e yönelik hafta başında gerçekleşen füze saldırısını "parlak" bir askeri başarı olarak nitelendirdi. Hamaney, gerekirse saldırıların tekrarlanabileceğini belirtti ve İsrail’i hedef almaya devam edeceklerini vurguladı.

"SALDIRI TEKRARLANACAK"

Hamaney, İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından yaptığı konuşmada, İran füzelerinin hedeflerini başarıyla vurduğunu iddia etti. Buna karşılık İsrail, füzelerin çoğunu engellediğini açıkladı ve misilleme yapma sözü verdi.

İsrail, Hamaney'in açıklamalarına cevap olarak füze saldırılarına karşı sert bir tutum sergilemeye devam edeceğini belirtti. İsrail, herhangi bir can kaybı yaşanmadığını söylese de, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere Savunma Bakanlığı İsrail’in savunmasına destek sağladıklarını duyurdu.

Hamaney, konuşmasında Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısını da "meşru bir eylem" olarak nitelendirdi. Hamaney ayrıca İsrail’in Filistin halkına uyguladığı baskılara karşı tüm İslam ülkelerini birlikte hareket etmeye çağırdı.

4 YIL SONRA CUMA HUTBESİ

Konuşmasının yarısını ana dili Farsça yerine Arap ülkelerine hitaben Arapça yapan Hamaney, 2020 yılında Bağdat'ta ABD insansız hava aracının saldırısı sonucu öldürülen İran Devrim Muhafızları Generali Kasım Süleymani'nin ölümünden bu yana ilk kez cuma namazına katıldı.

Hamaney, konuşmasının bir bölümünde Kasım Süleymani'nin ölümüne de değindi. ABD tarafından 2020’de öldürülen İran Devrim Muhafızları generali Süleymani, İran’ın Orta Doğu’daki etkisini genişletmeye çalışırken sembol haline gelmişti. Hamaney, "Bu şehadetler kararlılığımızı artıracak" diyerek direnişin sürdüğünü belirtti.

LÜBNAN İLE İRAN ARASINDA YAKIN İŞBİRLİĞİ

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi’nin Lübnan’a yaptığı ziyaret, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalarda İran’ın aktif rol aldığını gösteriyor. Ayrıca İran’ın, Lübnan’a 10 tonluk insani yardım sevkiyatı gerçekleştirdiği bildirildi.

Yorum Yaz