IMF’yi savunan Türk ekonomiste Nobel ödülü


14.10.2024 16:12

IMF’yi savunan Türk ekonomiste Nobel ödülü

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, Daron Acemoğlu ve ekibinin kurumların oluşumu ve refah üzerindeki etkileri konulu çalışmaları ile kazanıldı. Acemoğlu, IMF yanlısı görüşleriyle biliniyor.

Şeker Gayrimenkul

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü kazananları duyuruldu. Türk ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiliz meslektaşları Prof. Dr. Simon Johnson ve Prof. Dr. James Robinson ile birlikte bu prestijli ödüle layık görüldü. Kazananların, kurumların oluşumu ve refaha etkileri üzerine yaptıkları çalışmaları ile ödüle değer bulunduğu açıklandı.

2023 Nobel Ekonomi Ödülü ise Harvard Üniversitesi'nde görevli Amerikalı Profesör Claudia Goldin’e, kadınların iş gücündeki yerini ele alan çalışmaları nedeniyle verilmişti. Geçen yılki ödül de kadınların iş gücündeki rolünü değerlendiren araştırmalarla ön plana çıkmıştı.

1993'ten bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerini sürdüren Daron Acemoğlu, 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını aldı. Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret eşitsizliği gibi alanlarda yaptığı çalışmalarla tanınıyor.

Kazananlar, Nobel ödülü olarak 1,1 milyon doların da sahibi oldular.

IMF REÇETELERİNİ TÜRKİYE’YE ÖNEREN EKONOMİST

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekonomi danışmanı olarak boy gösteren ekonomist Daron Acemoğlu, “Türkiye’ye IMF programının yardımcı olacağı” görüşüyle biliniyor. Acemoğlu, yüksek faiz politikasına da destek veriyor.

Türkiye'nin IMF'den borç para alması gerektiğini savunan Acemoğlu, "Türkiye için ciddi riskler var. En yüksek enflasyon oranlarından birine ve cari işlemler açığında da en yüksek oranlardan birine sahip bulunuyoruz. Ama dediğim gibi, altta yatan yapısal problemlerden daha çok endişeliyim. Bir IMF programının yardımcı olabileceğini düşünüyorum." demişti.

Acemoğlu, “Yüksek faizli bir dünya ekonomisine adapte olmamız lazım.” ifadelerini kullanmıştı.

Yorum Yaz