2. Dünya Savaşı'ndan sonra bir ilk! Sandıktan birinci çıktılar


30.09.2024 12:17

2. Dünya Savaşı'ndan sonra bir ilk! Sandıktan birinci çıktılar

Aşırı sağcı FPÖ, Avusturya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk parlamento zaferini kazandı. FPÖ lideri Kickl, "tarihi" olarak nitelendirdiği bu zaferle yeni bir dönemin başladığını belirtti.

Şeker Gayrimenkul

Avusturya’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ), İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk parlamento seçim zaferini kazandı. Yapılan projeksiyonlara göre, FPÖ oyların ),2'sini alarak seçimi önde bitirdi. Bu sonuç, Başbakan Karl Nehammer liderliğindeki merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP)'yi &,5 oy oranıyla ikinci sıraya düşürdü.

Merkez sol Sosyal Demokratlar (SPÖ) ise ! ile üçüncü sırada yer aldı.

KOALİSYON KURULABİLECEK Mİ

Viyana'da partililere seslenen FPÖ lideri Herbert Kickl, bu zaferin "tarihi" olduğunu belirtti. Kickl, “Yeni bir dönemin kapısını açtık. Şimdi Avusturya tarihinin bu yeni bölümünü birlikte yazacağız,” dedi. Ancak hükümet kurabilmesi için bir koalisyon ortağına ihtiyacı olan Kickl'in işi zor görünüyor. Zira rakip partiler FPÖ ile iş birliğine sıcak bakmıyor.

Seçim mağlubiyetini "acı" olarak nitelendiren Başbakan Nehammer, Kickl'in aşırı sağcı ve komplo teorilerine dayanan politikalarını eleştirdi. Nehammer, “Kickl ile devleti mantıklı ve sorumlu bir şekilde yönetemezsiniz,” dedi.

NAZİ İTHAMI

FPÖ'nün seçim programı da dikkat çekiyor. Parti, davetsiz yabancıların yeniden göç ettirilmesi, sınırların sıkı kontrol edilmesi ve iltica hakkının askıya alınmasını savunuyor. Ayrıca, Rusya'ya yönelik yaptırımların kaldırılması, Ukrayna'ya askeri yardımın eleştirilmesi ve Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'nden çekilme önerileri dikkat çekiyor.

FPÖ'nün bu zaferi, Viyana'da "Kickl bir Nazi" sloganlarıyla protesto edildi. 

Yorum Yaz